
Kişisel Gelişimde Topluluk Etkisi
Kişilik Oluşumu
Kişinin içinde yaşadığı ortamın, o ortamda bulunan kişi veya toplulukların beklentilerine cevap verebilmesi, bunun yanı sıra bu konuda verimli olabilmesi adına uygun motivasyonunun, düşüncelerinin, duygularının ve davranışlarının şekillerinde gördüğümüz benzersiz tavırları onun kişiliğini oluşturur.
Kişiye Büyük Etkisi Olan Topluluklar
Kişi başlı başına bir şahsiyettir. Bu şahsiyetin psikolojik ve fizyolojik bir tabiatı bulunmaktadır. Kalıtım yoluyla belli başlı şeyler kişide oturmuş yapılardır. Birey doğumdan itibaren bir gelişim içindedir. Bu kişisel gelişimi de karşılıklı iletişim ve etkileşim ile sağlanabilmektedir. Kişiye en büyük etki içinde yaşadığı topluluk sayesinde olmaktadır. Topluluklar; bireylerin iyi işler için toplanmasıyla oluşur, bireylerin bilmedikleri olayları savunmasıyla kötü işlere yol açan işler adına da toplanmasıyla oluşabilir. Bu topluluklara katılma tercihi yine bireye aittir.
Birey ister ise bu topluluklardan etkilenir. İster ise etkisi altına girmez. Toplumların nerede ise hepsi kendi insanlarına kendi kültürünü aktarması ve kazandırmasına rağmen birey toplumdan kültürel içeriği kendi seçerek alır. Bu seçtiklerini kendisine göre işler. İşlediklerini kendisi değerlendirir ve bunu yine kendisine göre kişiselleştirerek bir benlik oluşturur. Böylelikle topluluk ve bireyin birbirini etkilediği ama bireyin toplulukların değişmesinde ve gelişmesinde hizmet ettiği görülür. Her birey birbirinden değişik, farklı ve benzersizdir.
Birey doğar ve istese de istemese de çevresinden etkilenmeye başlar. Ailesiyle sosyalleşmeye başlayan birey ileride toplumsal hayatın içerisine girer ve topluluklardan etkilenmeye başlar. Bireyin gelişiminde olumlu veya olumsuz etkisi olan bu toplulukların rolü çok büyüktür. Bu nedenle bireyin gelişim safhalarında doğru toplulukların içinde bulunması, yaşadığı her şey de bir ölçünün olması ve en önemlisi güvence altında olması gereklidir.
Bireylerin kişisel gelişimlerinde toplulukların içinde bulunması, onlardan etkilenmesi zorunludur. Toplumla uyum sağlaması o toplumun canlı ve güçlü kalabilmesi ve devamlılığı adına önemlidir. Bu sebeple kendinde gelişimoluşturan şahsiyetlerin oluşturduğu topluluklarla kendini ilerletip, geliştirecek bireylere ihtiyaç vardır. Bireyin kendisi adına düşünerek iyi olana karar verip doğru ve sağlam adımlar atarak kişisel gelişimine katkı da bulunması toplulukların içerisine ona göre girmesi önemlilik arz eder.